Friday, October 8, 2010

Ülesanne 4

MAKSIKLAVIATUUR, MEMBRAANKLAVIATUUR ja AKORDKLAVIATUUR

Suurendatud ehk maksiklaviatuur 
(ingl. k. "enlarged keyboard", "suurendatud klaviatuur") - klaviatuuri eriliik, suurendatud klahvidega klaviatuur. M.-i rakendatakse raskemate liikumis- ja koordinatsioonipuuete korral, kui inimesel on tavalise klaviatuuri klahvide tabamine raskendatud (näiteks spastilise tserebraalparalüüsi või lihasehaiguste puhul). M. võib olla realiseeritud ka mõisteklaviatuurina või kohandatuna tööks jalaga; viimasel juhul nimetatakse seda ka pedaaliks.
+
* abiks, kui inimene töötab jalaga või on kehva koordinatsiooni tõttu raskendatud klahvide tabamine.


Membraanklaviatuur sarnaneb päikesepatareil töötavate taskukalkulaatorite klahvistikega. Mehaaniliste, pika käiguga klahvide asemel on seal sileda pealispinna all asuvad puutetundlikud klahvid, mille vajutamiseks on vaja väga vähe (kui üldse) jõudu. Klahvi vajutustugevus alla 30g.
+
* klahvid asuvad üksteisele lähestiku
* vajutamiseks ei ole vaja jõudu (nt lihashaiguste puhul)
* koordinatsioonihäire puhul võimalik kasutada ka klaviatuuriraami
* võimalus lülitada/ lisada juurde lisaseadmeid (nt. audioväljendi)

Akordklaviatuur
Klaviatuur, mille ühe tähe sisestamiseks, tuleb alla vajutada mitu klahvi. See kujutab flöödimängu. Vähese arvu
klahvidega saab moodustada palju erinevaid kombinatsioone.Akordklaviatuuril on väike hulk klahve. Klaviatuur on väike ja kasutatav ainult ühe käe abil (nt. Akordklaviatuur Microwriter). Taolise klaviatuuri kasutamiseks on vaja koolitust (akordklaviatuuril kasutatavad kobinatsioonid), kuid nad on väga mugavad olukordades, kus käte liikumisvõime on piiratud.

+
* sobib inimesele, kes saab kasutada vaid üht kätt
* võimalus ühendada kasutatava arvutiga
-
* suur erinevus tavaklaviatuurist

Erinevad klaviatuurid on kasulikud ja eelkõige loodud mõeldes erivajadustele. Iga klaviatuuri variant on abiks erineva puude korral. Need kolm (maksiklaviatuur, membraanklaviatuur ja akordklaviatuur) on samuti erinevatele puudetüüpidele head. Maksiklaviatuur on väga kasulik inimesele, kelle käeline tegevus on piiratud- nn. "pedaal" aitab arvutit jalaga kasutada. Membraanklaviatuur on nõrga lihastoonuse korral hea, sest ei ole vaja jõudu klaviatuuri kasutamisel. Akordklaviatuuril piisab ainult sõrmede liikuvusest. Kõigil kolmel on ka omad miinused:
1. Kindlasti on üheks miinuseks eriklaviatuuride maksumus.
2. Akordklaviatuuril on palju kombinatsioone, mis tuleb enne kasutama hakkamist selgeks õppida (mis võibolla kõigil erivajadustega inimestel võimete kohane ei ole).
3. Membraanklaviatuuri miinuseks on vajadus käte liikuvusele.

Võibolla oleks vaja teha kahest masinast kokku üks (nt. akordklaviatuuri nupud tuleks asendada puutetundlike nuppudega, erinevad tähed jagada kahe käe vahel vms.). Aga usun, et uute ja paremate klaviatuuride tegemist muudkui jätkatakse, sest tehnoloogia võimaldab arengut üha rohkem ja rohkem.

http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/Tugitehnoloogia
http://www.kakupesa.pri.ee/kakk/PIIT/r4.html
http://www.cs.tlu.ee/~rinde/oppetoo/ifmm08/HCI_inimene_ja_arvuti.pdf
http://itiabi.elil.ee/index.php/Maksiklaviatuur

No comments:

Post a Comment