Wednesday, October 13, 2010

Ülesanne 5


Mina valisin analüüsimiseks Karin Leetsari kodulehe. Koduleht on tehtud vokaalansamblist Greip. Karin on selles vokaalansamblis sopran. Tean, et nende grupp on väga kihvt seltskond ja Karinile väga südamelähedane. Seetõttu on ilmselt kodulehega ka hoolega vaeva nähtud.

Taustaks on valitud mõnus värv, kirja on hästi näha ja pildid on muhedad. Kõik viited ja lehed avanevad korralikult. Täidetud on nõue, et graafiline element igal lehel. Lisatud on ka video, mille kvaliteet võiks olla küll parem. Kodulehel võiks kirjas olla ka kontaktandmed, näteks mail või telefon, et huvi korral oleks võimalus ühendust võtta.

Et erivajadustega inimesel oleks võimalik kodulehte vaadata, peab ta läbima validaatori. Validaator kontrollib teatuid veebilehe koostajatele loodud standardeid, mis peavad täidetud olema. Kui need standardid jäävad täitmata, siis kannatajad on just erivajadustega inimesed. Lihtsaimaks viisiks oma kodulehe standartsust kontrollida on kasutada validaatoreid. Autoriteetseim on W3C enda validaator (Kikkas, 2009).
Karini kodulehe esilehekülg läks väga hästi validaatorist läbi. Teisel lehel olid mõned kolmnurga vead, kuid nendega oli meil kõigil probleeme ja kõiki ei saanudki ära. Ja kolmandal lehel mõned hoiatused, mida samuti ei õnnestunud muuta.


Karini kodulehega olen väga rahul. Ilus, lihtne, kergelt loetav ja informatiivne. Tubli!

4 comments:

  1. Tänan kena analüüsi eest, aga mida te soovitaksite Karinile. Vigadest on vaja vabaneda, kõik lehed peaks läbima validaatori.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Soovitan Karinile kasutada teist validaatorit: http://wave.webaim.org/ . Seal annab häid näpunäiteid, mida ohuvigade korral võiks muuta.

    ReplyDelete
  4. Tubli, tore, et võtsite vaevaks kursusekaaslast aidata!

    ReplyDelete