Saturday, October 23, 2010

Ülesanne 6

Virtuaalkogukonna kirjeldus

Võtsin vaatlemise alla Orkuti. Olen seda keskkonda ise kasutanud, varem aktiivsemalt, nüüd juba vähem.

Orkut on Google poolt arendatav suhtlusvõrgustik, millega tegi algust, 2004 aastal, Orkut Büyükkökten. Ta on Google töötaja ja tegi Orkuti oma vabast ajast.

Orkut on Brasiilia päritolu, ja algsetel aastatel olidki põhilisteks kasutajateks brasiilased (ligi 73%). Võrdluseks: näiteks Ameerika kasutajaid oli siis (aastal 2005) vaid 6%, kes oli liitujate poolest teisel kohal. Orkut oli esialgselt vaid kutsega liitujatele. Ilma kutseta liituda ei olnud võimalik. Nüüdseks on võimalik liituda igaühel, kes soovid, ilma kutseta.

Orkutis on võimalik igaühel luua erinevaid kommuune, millega liitujaid on võimalik piirata loojal endal. Samuti vastutab teatud kommuuni tegija ise ka tema kommuunis kirjutatava ja tehtava eest (võimalik kustutada, piirata ligipääsetavust jne).

Eelkõige on see veebiportaal sõprade leidmiseks, nagu näitab ka Orkuti statistika. Saidil leidsub väga erinevas vanuses inimesi. Lisada on võimalik pilte, mille kommenteerimine on konto omaniku enda reguleerida. Võimalik on kirjutada ka lühisedeleid (scrap), mida enamjaolt näevad kõik (kui kontoomanik ei ole teisti sätestanud) ja samuti on ka nende postitamisega. Natukene privaatsem on kirja saatmise võimalus, mida näeb ainult kirja saaja ja mis teistele nähtav ei ole. Võimalik grupeerida oma sõpru ja saata ka korraga antud grupile kiri või teade.

Arvan, et keele kasutus ja Netikett'i teadlik suhtlemine sõltub Orkutis kasutaja enda sõprusringkonnast. Kindlasti leiab ebaviisakat suhtumist (kommentaare, rumalat teksti jne), kuid see sõltub inimesest, kellele kirjutatakse või kommunnist, mida külastatatakse. Minul, õnneks, on enamjaolt kokku tulnud puutuda enamjaolt viisakate kasutajatega. Kuid siist-sealt jääb tihtipeale silma ka ebaviisakas kasutamine. Näiteks kommuun mõnest heast artistist. Antud kommuun ühendab seljuhul arvatavasti fänne.Kuid siiski suudab liituda mõni "topski", kes viskab sinna sapise kommentaari. Siis on küll võimalus ta kommuunist kustutada, kuid pahameelt tekitab see siiski.

Orkutis on võimalik kasutada ka emotikone ja suhteliselt uue lisana on tulnud ka online rääkimine (kirjutamine). Enamjaolt kasutatakse orkutis ees- ja perekonnanime (kasutajanimi), mis tagavad ka mingilmääral viisaka käitumise, kuna teatakse, kes sa oled. Lisandunud on aga võimalus kasutajanime muuta, ning võimalus informatsioon enda kohta valetada (nimi, elukoht jne).

Igal saidil on oma plusse ja miinuseid. Vabamate saitide puhul (ka Orkut) jääb silma vähene teadlikus üldisest Netikettist. Kadunud on tihtipeale suured algustähed ja kirjavahemärgid. Orkuti puhul sõltub see suhtlusringkonnast, vastava kommuuni teemast vms. Samas on mõnes suhtluskeskkonnas juba väljakujunenud oma kirjaviis ja keel, kus mõistetakse ilma märkideta ja tavakirja reeglitetagi üksteist.

Siiski leian, et Netikett peaks olema rohkem populariseeritud, mõne jaoks on see iseenesest mõistetav ja tal ei ole vaja seda läbi lugedagi, kuid mõni "paharet" peaks selle läbi vaatama vägagi põhjalikult. Netiketti viide võiks olla kõikidel lehtedel, kus on võimalik inimestel vabalt oma arvamust avaldada (nt. Delfi), et nad ei arvaks, et nad nii anonüümsed on, nagu neile endale tundub!




Leidsin veel huvitavaid suhtlusvõrgustike viiteid, mis võiks ka teisi huvitada:
http://et.wikipedia.org/wiki/Academia.edu mis on suhtlusportaal teadlastele ja kraadiõppuritele
http://et.wikipedia.org/wiki/Last.fm  mis on samade muusikaarstitstide austajatel võimalus leida sarnase muusikmaitsega inimeste tutvusi

1 comment:

  1. Tubli, olete asjaliku analüüsi suhtluskeskkonnast Orkut kirjutanud. Toote välja nii plusse kui ka miinuseid, ainuke mille kalla võiks norida on see, et kuidas antud keskkonnas saaksid toimetada erivajadustega inimesed, kas antud portaal veebilehe standartsusele vastab?
    Tänan teid viitamast teistele huvitavatele kogukondadele.

    ReplyDelete