Friday, October 1, 2010

Ülesanne 3

ESSEE - IT rollist erivajadustega inimestele

Leian, et IT on väga kasulik erivajadustega inimestele. Eriti heaks abiks on internet liikumispuudega isikutele. Näiteks ratastoolis inimesel on võimalik oma vajalikud toimetamised ära teha internetis, mis säästab palju aega ja samuti tekitab ka vähem stressi. Jääb aega oma huvidega tegelemiseks ega pea pingutama mööda linna või veel raskem variant- mööda küla. Internet on ligipääsuvahend, mis aitab kompenseerida füüsilist ligipääsu(http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/IT_ja_erivajadused).

Samuti aitab IT kooliteel. Alati ei suuda kool võimaldada liikumispuudega inimesel koolis käimist, just korraldusliku kohapealt. Ei jätku ressursse kaldteede või lifti ehitamiseks jne. Kindlasti tehakse kõik võimalik, kuid seni on hea, kui on abiks õpikeskkonnad. Nii ei jää haridus omandamata, isegi kui koolis füüsiliselt kohal käia ei ole võimalik.

IT abil on võimalik erivajadustega inimestega ja inimestel suhelda. Tähendab mõnedel puhkudel on see abiks suhtlemisel. Näiteks inimene, kellel puudub kõnevõime, saab vägagi elavalt suhelda arvuti abil- näiteks jututoad, blogid, mail jne.

Kindlasti on Internetis abi maailamasjades orienteerumiseks. Väga kergelt ja kiiresti on võimalik vaadata/kuulata uudiseid. Osa võtta aruteludest. Tunda, et olenemata erivajadusest ei jää suhtlemises ja informatsiooni ligipääsus puudujääke. Isegi tööl saab interneti kaudu "käia".

Tänapäeval on tegelikult palju töökohti, mis on võimalik ära teha arvutis- nt graafikadisainer vms. Arvutis töötamine annab võimaluse tööd teha ükskõik kellel, kes selleks vähegi suuteline on- seepärast on ka oluline, et erivajadustega inimene õpiks kasutama arvutit/interneti.

IT aitab leida ükskõik millist informatsiooni, aitab tegeleda hobidega, suhelda, isegi tööl käia. Küll on hea, et on olemas arvuti ja veel parem, et on Internet-  mis annab suurepärase võimaluse erivajadusega inimesel teha peaaegu kõike, mida ilma erivajaduseta inimeselgi on võimalik teha :)

1 comment:

  1. Väga tore essee, emotsionaalne ja haarab lugejat kaasa. Kuid siin kerkis üles üks oht, kas ikka kõik on nii positiivne? Soovitan olla teil konstruktiivsem ja näha mõlemaid pooli(+/-). Veel pisike täiendus sõna 'varjant' õigekirjale, tegelikult kirjutatakse 'variant'. Püüdke kirjavigu vältida, ärge kiirustage, kui teete pikemat kirjatööd. Nii sisu kui välimus on tähtis! Üks ei kaalu teist üle! Näpuvead on kerged tulema, aga neist lahti saada pole sugugi lihtne. Soovin teile vaid edu!

    ReplyDelete